Tips voor een warme winter

By 20/12/2016 Nieuws
Met deze tips voor het gebruik en onderhoud van uw verwarming én voor isolatie gaat u gegarandeerd een warme winter tegemoet.

Gebruik uw centrale verwarming optimaal!

  • Stel uw thermostaat zo in dat er maximaal 5 graden zit tussen de dag- en de nachttemperatuur.
  • Wist u dat de thermostaat 1 graad lager instellen, zorgt voor 7% minder verbruik?
  • Vaak staat de keteltemperatuur onnodig hoog ingesteld. In de gebruiksaanwijzing van uw toestel staat beschreven hoe u deze kan afstemmen op elk seizoen.
  • Uw verwarmingstoestellen werken het best als ze ontlucht zijn en vrij gehouden worden.
  • Dankzij thermostaatkranen regelt u de warmteafgifte per kamer. Zo is stand 2 (18° C) ideaal voor de slaapkamer, stand 3 (21° C) aangenaam in de leefruimte en stand 4 (24° C) lekker warm voor de badkamer.

De voordelen van onderhoud

Een goed onderhouden installatie behoudt zijn rendement, is veiliger en gaat langer mee. Afhankelijk van de aard en de ouderdom van uw toestel of installatie, zijn er andere onderhoudsverplichtingen. Als huurder bent u bijvoorbeeld verplicht om een gasboiler groter dan 20 KW tweejaarlijks te laten keuren door een gespecialiseerd technicus. Om te weten te komen wat u moet doen, is de online verwarmingswegwijzer op www.veiligverwarmen.be erg handig. De folder aanvragen aan het woonloket kan ook. En vergeet niet om de schouw regelmatig te reinigen.

Isoleren is besparen

Isolatie bespaart tot de helft op je verwarmingskosten. Goed isoleren is een combinatie van het geschikte materiaal en een nauwkeurige plaatsing zonder luchtlekken, koudebruggen of condensatie.

Als steun in de rug kent de overheid bij dakisolatie door een aannemer een belastingvermindering op 30% van de uitgaven toe, en dit met een maximum van 3.070 euro. Netbeheerder Eandis keert bovendien premies uit voor verschillende isolatiewerken en hoogrendementsbeglazing.

Wist u trouwens dat de goedkoopste isolatie ook het vaakst vergeten wordt? Door je leidingen te isoleren kan je tot 80% warmteverlies via die weg vermijden. Deze investering kan je binnen de paar maanden terugverdienen.

Maar vergeet niet: in een goed geïsoleerde woning is ventilatie (continue luchtverversing) – en verluchting (gedurende korte tijd ramen en deuren openzetten) absoluut noodzakelijk.

TIP: Je kan de efficiëntie van je isolatie testen door vóór een koude nacht de temperatuur te meten en de verwarming vervolgens op vriesstand te zetten. Als je ’s morgens maar een paar graden lager meet dan de avond ervoor dan is je huis voldoende geïsoleerd.

Meer weten? www.veiligverwarmen.be en www.energiesparen.be geven duidelijke informatie over dit thema. U bent eveneens welkom op de woonloketten in het gemeentehuis.